Hur leder man ett team?

Hur leder man ett team?

HUR GÖR DU FÖR ATT LEDA DITT TEAM?

Hur leder man ett team?

Att leda ett team innebär att du har ansvar för en grupp människor som individer och som grupp. Du ska även uppfylla organisationens mål och följa uppsatta rutiner och regler. Det är helt förståeligt att du kan känna dig osäker på hur du ska leda det team du blivit ledare för. Även om du har tackat ja till jobbet som teamledare kanske du inte fullt ut förstått vad det innebär att ha ansvar för en grupp. Ibland tar man sig an nya utmaningar och inser sedan att det finns mer att lära än man först trodde.

Annorlunda att leda i praktiken än i teorin

Kanske har du gått en ledarskapsutbildning eller läst artiklar om ledarskap. Du tycker att du förstår vad ledarskapet går ut på, på pappret. Men ibland är den praktiska tillämpningen annorlunda än den teoretiska förståelsen. Det är då modigt av dig att erkänna din osäkerhet och söka kunskap och råd. Be din närmaste chef om stöttning. Fokusera på dina nya möjligheter till utveckling och normalisera känslan av att vara ny i en roll. Det är helt OK att känna osäkerhet när du ska börja leda andra människor, utan erfarenhet.

Jobbet att leda ett team

Det är ett stort steg att börja leda en grupp och det är helt naturligt att känna sig lite osäker i början. Du tar ju på dig ett nytt ansvar; att leda ett team. Det medför en helt ny dynamik, jämfört med att vara en del av teamet. När det kommer till 'hur man leder ett team' så finns det ju inte ett enda rätt svar. Det handlar mycket om att hitta sin egen stil och lära sig vad som funkar bäst för just det här teamet och i den här organisationen. Men det finns några grundläggande saker som brukar vara viktiga.

Introduktionskurs i ledarskap

Har du funderat på att gå en introduktionsutbildning för nya teamledare? Ett tips är Att leda utan att vara chef. Den utbildningen går igenom de här grunderna:

  • hur du kommunicerar effektivt med teamet
  • hur du sätter tydliga mål
  • att ge feedback och stötta individernas utveckling
  • att hantera utmaningar som kan uppstå i gruppen

Det kan vara jättebra för att få en bra bas att stå på och därmed känna sig tryggare i sin roll.

Fler tips för din utveckling som teamledare

Det finns också mycket bra litteratur och online-resurser om ledarskap. Kanske har ni några interna resurser på jobbet som du kan använda dig av? Och glöm inte att prata med din egen chef och eventuella mer erfarna kollegor. De har ju själva gått igenom liknande saker och kan säkert dela med sig av värdefulla tips och erfarenheter. Kanske kan de rekommendera en mentor, utbildning eller nätverk?

Öppna upp för lärande

Att vara nyfiken och villig att lära sig är en grundläggande och otroligt viktig egenskap för en ny teamledare. Du kan utvecklas på många olika sätt. Att leda ett team handlar inte om att passivt se på gruppen. Det handlar om att aktiv ta emot information och att ha en öppen inställning till att förstå sin nya roll och de människor man leder.

Nyfikenhet driver inlärning

En nyfiken person kommer naturligt att söka svar på sina frågor och aktivt försöka förstå hur saker fungerar. För en teamledare kan det innebära att ställa många frågor till sin egen chef, till mer erfarna kollegor och till och med till teammedlemmarna själva. "Hur brukar vi göra det här?", "Vad är viktigt för dig i ditt arbete?", "Vilka utmaningar ser du i teamet?" är exempel på frågor som signalerar nyfikenhet och en vilja att förstå. Denna nyfikenhet hjälper dig att snabbare få en helhetsbild av teamets dynamik, arbetsprocesser och individuella behov.

Att leda ett team innebär nya perspektiv

Att vara en aktiv och nyfiken teamledare innebär också att vara öppen för olika synsätt och idéer. Teammedlemmarna har ofta en gedigen erfarenhet av det dagliga arbetet. Deras perspektiv kan vara ovärderliga. En ny teamledare som är nyfiken kommer att lyssna aktivt på dessa perspektiv. Han eller hon kommer att värdera dem och vara beredd att anpassa sitt eget agerande baserat på lärdomarna. Det handlar om att inse att ledarskap inte är en envägskommunikation, utan ett samspel.

Sök kunskap på ett aktivt sätt

En villighet att lära sig innebär att aktivt söka efter kunskap och resurser. Det kan handla om att läsa böcker och artiklar om ledarskap. Att delta i webbinarier eller utbildningar (som vi nämnde tidigare), eller att följa relevanta bloggar och poddar. Det visar en proaktiv inställning till sin egen utveckling. Att söka kunskaper visar på en insikt om att ledarskap är ett område där man ständigt kan växa.

Våga prova att leda ditt team och reflektera

Att leda ett team innebär också att våga prova nya saker i sin ledarroll. Det kan handla om att testa olika sätt att kommunicera, att delegera på nya sätt eller att hantera möten annorlunda. Det viktiga är att sedan reflektera över vad som fungerade bra och vad som kan förbättras. Denna cykel av agerande och reflektion är central för kontinuerlig inlärning och utveckling.

Erkänn det du inte vet

En trovärdig ledare våga erkänna att det finns saker som han/hon ännu inte lärt sig. Ditt team kommer att uppskatta att du har förmågan att erkänna när man inte har svaret eller när man känner sig osäker. Att säga "Jag vet inte, men jag ska ta reda på det" eller "Jag är inte säker på hur vi bäst hanterar det här, vad tänker ni?" visar ödmjukhet och skapar en tillåtande atmosfär där alla kan lära sig tillsammans.

Att leda en grupp är en process

När du ansvarar för en grupp medarbetare är din nyfikenhet motorn i ledningsprocessen, och en vilja att lära sig är bränslet. För en ny teamledare är dessa egenskaper avgörande för att snabbt komma in i rollen. Det har stor betydelse när du ska bygga relationer med teamet och utveckla ett effektivt och personligt ledarskap. Det signalerar öppenhet, ödmjukhet och en ambition att växa tillsammans med gruppen. Genom att fokusera på möjligheter till lärande och utveckling, skapar du en positiv approach till ditt ledarskap.

Hur leder man utan att vara chef?

Att leda utan en formell chefstitel handlar i grunden om inflytande snarare än auktoritet. Det handlar om att inspirera, motivera och guida kollegor genom sin expertis, sitt engagemang och sin förmåga att bygga relationer. Istället för att förlita sig på hierarkisk makt, handlar det om att vinna förtroende och respekt. Det gör du genom kompetens, tydlig kommunikation och en vilja att bidra till teamets gemensamma mål. Det kan innebära att ta initiativ och driva projekt framåt. Det medför att dela med sig av kunskap och att vara en positiv förebild, utan att ha formellt personalansvar eller beslutsbefogenheter över andra.

Behöver du vara chef för att leda?

Nej, ledarskap är inte bundet till en chefstitel. Många individer utövar ett betydande ledarskap inom sina team och organisationer, utan att ha en formell chefsroll. Dessa "informella ledare" kan vara specialister med djup kunskap. Det är ofta erfarna medarbetare som agerar mentorer, eller individer med starka kommunikativa och sociala färdigheter som naturligt drar människor med sig. Deras förmåga att påverka och styra andra mot gemensamma mål bygger på personliga egenskaper och kompetenser, snarare än en position i organisationsschemat.

Kan jag ha personalansvar utan att vara chef?

Det är mindre vanligt, men det kan förekomma att individer utan en formell chefstitel har vissa former av personalansvar. Här hittar vi personer som agerar som en mentor för nya medarbetare eller som leder ett specifikt projektteam. Det kan vara medarbetar som ansvarar för att fördela uppgifter och följa upp individernas bidrag. Eller som har en samordnande roll där man ansvarar för schemaläggning eller kompetensutveckling inom ett visst område. I dessa fall har personen ett ansvar för individernas prestation och utveckling inom den specifika ramen för uppdraget. Man har då oftast inte det övergripande formella personalansvaret som anställning, lönesättning eller formella utvecklingssamtal.

Skillnaden mellan chef och ledare

Även om termerna ofta används synonymt, finns det en distinktion. En chef har en formell position med auktoritet och ansvar att leda ett team eller en avdelning. Chefskapet är kopplat till en roll i organisationens hierarki. Det innefattar ofta administrativa uppgifter, budgetansvar och formellt personalansvar. En ledare å andra sidan, fokuserar mer på att inspirera, motivera och skapa en vision.

Vad handlar ledarskap om?

Ledarskap handlar om att påverka och guida människor, oavsett formell position. En bra chef är ofta också en bra ledare. Men man kan vara en ledare utan att vara chef, och en chef kan sakna de egenskaper som kännetecknar en inspirerande ledare. Ledarskap handlar mer om hur man får människor att följa, medan chefskap handlar om den formella rätten att styra.