Att leda i kris och stå stadigt som ledare
Hur kan du som ledare stå stadigt i kristider och förmedla stabilitet och styrka till dina medarbetare? Utan rätt kompetens kan denna uppgift bli svår. Men om du har en bra grundläggande ledarskapsutbildning att vila på, blir krishanteringen enklare. Du lär dig bland annat hur människor fungerar och hur ditt ansvar som ledare ser ut.
Målsättning med en ledarskapsutbildning
Målet med en ledarskapskurs är att ge dig kompetensen att stå stabilt i ett krisläge, så att dina medarbetare känner trygghet. Du lär dig att förmedla en tydlig bild av hur krisen ser ut och hur den ska hanteras. Du får även viktiga verktyg för att hantera din egen oro i krisen.
Så styr du genom krisen
Att leda personal genom en kris kräver både styrka och empati. Rätt verktyg kan göra stor skillnad. Här är tips för dig som ledare för att navigera krisen tillsammans med din personal:
Kommunikation är nyckeln till förtroende
Att leda i kris innebär att även om det är panik runt omkring dig, måste du vara stadig och lugn. Försök att vara både ärlig och transparent, men oroa inte i onödan. Ge den information du kan förmedla så fort du kan, även om den är ofullständig. Öppenhet är ett säkert sätt att bygga förtroende. Gör så här:
- Förklara vad du och ledningen känner till just nu. Erkänn vad ni inte vet. Förmedla vad nästa planerade steg är.
- Undvik att spekulera eller sprida oro. Även om det inte finns nya besked, uppdatera personalen. Det minskar osäkerhet och rykten.
- Var noga med att välja kanaler som når alla, till exempel möten, mejl eller interna meddelandeplattformar.
- Ge ett tydligt budskap. När du leder i kristider behöver du vara extra noga med att använda ett klart och enkelt språk.
- Undvik jargong, det kan lätt feltolkas. Förklara konsekvenserna för individen och teamet på ett korrekt och neutralt sätt.
- Kommunikation ska ske åt båda hållen. Skapa därför forum för frågor och för att ventilera farhågor. Det är avgörande att lyssna aktivt på personalens oro. Ha öppna dörrar, digitala frågestunder eller anonyma frågelådor om det behövs.
Ledarskapet när det är kris
Din roll som ledare i kris är att vara närvarande och agera som en förebild. Det innebär bland annat att du är synlig och tillgänglig. Visa att du finns där, även om det endast är digitalt. Din närvaro står för stabilitet och kontinuitet. Tänk på dessa saker:
- Agera på ett lugnt och kontrollerat sätt. Så som du agerar smittar av sig på andra. Du behöver visa att du har kontroll över processen, även om du inte har svar på alla frågor.
- Prioritera och delegera så långt du kan. I en kris kan din arbetsbelastning öka. Prioritera de viktigaste uppgifterna och delegera ansvarsfullt. Var tydlig med vad du förväntar dig.
- Håll fokus på lösningar och inte på problem. Självklart finns det frågetecken och olika problem och dessa ska du inte mörka. Erkänn svårigheterna, men rikta sedan energin mot vad som faktiskt kan göras här och nu. Låt personalen se att du arbetar för att ni ska ta er igenom krisen.
Var ett stöd för dina medarbetare
Ta hand om dina medarbetare. Det ska du alltid göra, men det är extra viktigt när du ska leda i kris. Med empati och förståelse kommer du långt. Inse att krisen kan påverka människor olika. Vissa blir stressade, andra oroliga för sin framtid. Några kan bli arga eller emotionella. Visa medkänsla och förståelse för de mänskliga aspekterna. Du kan till exempel arbeta med dessa saker:
- Stöd i olika former. Informera om eventuell tillgång till företagshälsovård, HR, stödsamtal, mentorer eller andra resurser. Uppmuntra medarbetare att söka hjälp om de mår dåligt. Förklara att det inte innebär en svaghet utan tvärtom en styrka att söka stöd.
- Flexibilitet med arbetstider och arbetsplats. Ibland underlättar du för medarbetaren att hantera situationen genom att vara följsam med tider och platser. Vissa kan behöva vara mer hemma under en period, andra behöver komma till arbetsplatsen.
- Behåll er sammanhållning och teamkänsla. Försök att upprätthålla era sociala kontakter och samarbeten, även i kristider. Digitalt är bättre än inte alls. Korta sociala möten eller aktiviteter kan göra stor skillnad.
Utnyttja krisen för utveckling
Även i en kris kan det finnas ljusglimtar. Ni tar er igenom olika svårigheter och tar er framåt, steg för steg. Som ledare i krisen är det din uppgift att se till att ni firar era segrar. Lyft fram det som är bra och fira detta för att bygga upp moral och hålla liv i motivationen. Detta kan självklart vara lättare sagt än gjort när det är oroligt i gruppen, men tänk så här:
- Se framåt och gör planer för nästa steg. Även om framtiden är osäker, diskutera möjliga scenarier och vad som händer efter krisen.
- Ge hopp och en riktning framåt. Försök att hitta positiva nyheter och lyft fram möjligheterna framöver.
- Lär av krisen. När ni har kommit en bit på väg mot lösningen, reflektera tillsammans över vad ni har lärt er. Både som grupp och som individer. Hur kan ni bli starkare framåt? Vad fungerade bra och vad kunde gjorts annorlunda?
Ta hand om dig själv när du leder i kris
Att leda i kris är en av de svåraste uppgifterna du kan ställas inför som ledare. De kan även vara de mest givande erfarenheterna en ledare kan få. Rätt hanterad kan krisen till slut mynna ut i något positivt. Din förmåga att vara en stabil och stödjande punkt kommer att vara avgörande för ditt teams välmående. För att du ska klara dig helskinnad bör du tänka på följande:
- Se till att du själv har ett stöd att luta dig mot. Att leda i kris innebär stora påfrestningar på både kropp och själ. Du som ledare behöver stöd och utrymme för att hantera stress och utmaningar. Hitta någon att samtala med. Det kan vara din chef, din familj, en mentor eller en annan ledare.
- Var noga med att få återhämtning. Se till att du får tillräckligt med vila, motion och möjlighet att verkligen koppla av. Om du blir utbränd kan du inte leda effektivt ur krisen.
Ur innehållet i en anpassad utbildning i att leda i kris
FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ATT HANTERA EN KRIS
• Vad innebär krisberedskap i er organisation?
• Tre principer i en kris:
- Ansvarsprincipen - chefer har samma ansvarsområden i krisen som i normaltillstånd
- Likhetsprincipen - chefer och medarbetare känner igen strukturerna även i en kris
- Närhetsprincipen - krisen hanteras där krisen finns
FÖRSTÅELSE FÖR MEKANISMER SOM TRIGGAS HOS MÄNNISKOR I EN KRISSITUATION
• Hur fungerar en hjärna som har gått in i krisläge?
• Vad kan jag förvänta mig av mina medarbetare när de står öga mot öga med krisen?
HUR BEMÖTER JAG MINA MEDARBETARES REAKTIONER PÅ KRISEN?
• Hur ska jag som chef hantera alla medarbetarnas irrationella beteenden i en krissituation?
• Hur får jag mina medarbetare mindre oroliga i ett krisläge?
• Vad gör att en individ blir mer rationell i en krissituation?
HUR SKA JAG LEDA MIG SJÄLV I EN KRIS?
• Hur säkerställer jag att mina beslut är baserade på analys och fakta?
• Metoder för att hantera min impulskontroll i ett krisläge så att jag som chef agerar rationellt
HUR SKAPAR JAG FOKUS PÅ DET FORTSÄTTA ARBETET I ETT KRISLÄGE?
• Metoder för att få organisationen att fortsätta med arbetsuppgifterna under krisen
• Hur säkerställer jag att inte alla bara ”tänker” kris?
INFORMATIONSHANTERING I EN KRIS
• Vad är viktigt för medarbetarna att få höra av sin chef?
• Att informera i en kris - balansen mellan krisinformation och operativ information
HUR SÄKERSTÄLLER JAG ATT VI GÅR STARKA UR KRISEN IN I EN NY VERKLIGHET?
• Fyra frågor att besvara i ett krisläge som tar organisationen genom krisen
• Använda krisen för att skapa utveckling och nya möjligheter