Löneuppdatering - nyheter 2025 och 2026
Nya regler har trätt i kraft under 2025 inom löneområdet i Sverige och mer är på gång inför 2026. Under vår utbildning Lönedagen får du allt nytt inför 2026 serverat och presenterat på ett överskådligt sätt.
Det är viktigt att notera att en del av informationen i texten nedan är baserad på förslag och avtal som har tecknats eller är under förhandling. Det kan därför finnas vissa variationer, beroende på kollektivavtal och exakta datum för ikraftträdande.
Löneuppdatering - nya regler inför 2026 – Lönetransparensdirektivet
Den största och mest omvälvande förändringen inför 2026 är implementeringen av EU:s direktiv om lönetransparens (Pay Transparency Directive). Direktivet ska vara införlivat i svensk lag senast den 1 juni 2026. Lär dig det du behöver veta som löneadministratör om det nya direktivet under Lönedagen.
Syftet med direktivet om lönetransparens
Direktivet syftar till att stärka likalöneprincipen och minska osakliga löneskillnader mellan könen. Det kommer att innebära betydande förändringar och ökade krav på arbetsgivare, oavsett storlek (även om rapporteringskrav varierar med antal anställda). I kort het innebär direktivet:
- Information om lön vid anställning. Företag måste informera arbetssökande om ingångslön eller löneintervall redan under rekryteringsprocessen. Det blir förbjudet att fråga arbetssökande om deras nuvarande eller tidigare löner.
- Insyn i löner för anställda. Anställda får rätt att begära ut information om den genomsnittliga lönen för kollegor som utför likvärdigt arbete, uppdelat per kön. Arbetsgivaren måste också årligen informera anställda om denna rätt.
- Förbud mot lönesekretess. Det föreslås även ett förbud mot sekretess för löneuppgifter, så att anställda inte kan hindras från att frivilligt tala om sin lön för andra.
- Lönerapportering till DO. Företag med 100 eller fler anställda kommer att behöva rapportera löner och könsbaserade löneskillnader till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Om rapporten visar på oförklarade löneskillnader kan arbetsgivaren behöva redovisa sin lönekartläggning och vidta åtgärder inom sex månader.
- Utökade krav på lönekartläggning. Befintliga regler om lönekartläggning kommer att revideras, bland annat med krav på skriftlig dokumentation. Arbetsgivaren får bevisbördan att visa att diskriminering inte skett om en arbetstagare anser sig utsatt.
- Rätt till kompensation. Arbetstagare som utsatts för lönediskriminering på grund av kön kan ha rätt till kompensation, inklusive retroaktiv lön.
Nya regler om balans mellan arbete och privatliv
Även detta är ett EU-direktiv, men mycket av detta är redan implementerat i svensk rätt (senast augusti 2022). Här handlar det mer om en kontinuerlig utveckling. Direktivet syftar till att stärka föräldrars och anhörigvårdares möjlighet att förena arbete och privatliv. Detta ska ske genom att man bland annat ska ha rätt:
- till ledighet för vård av anhörig (fem arbetsdagar per år)
- att begära flexibla arbetsformer (exempelvis distansarbete, flexibla tider), där arbetsgivaren måste motivera ett avslag
- att skyddas mot missgynnande och repressalier vid utövande av dessa rättigheter
Dessa löneuppdateringar medför att företag ser över sina policys, lönekriterier och interna processer för att säkerställa efterlevnad och transparens.
Nya regler inom löneområdet under 2025
Flera förändringar har implementerats under 2025, eller är på gång att påverka lönehantering och anställningsvillkor. Här är de viktigaste punkterna att känna till.
Vad som trätt i kraft under 2025
Under 2025 har flera justeringar och nya krav påverkat löneområdet:
- Höjda prisbasbelopp och andra nyckeltal. Prisbasbeloppet för 2025 har höjts till 58 800 kr. Detta påverkar en rad förmånsberäkningar (till exmpel bilförmån), grundavdrag och jobbskatteavdrag. Även schablonvärden för kostförmån har justerats (exempelvis frukost 61 kr, lunch/middag 122 kr).
- Utvidgat växa-stöd. För att stimulera mindre företag har växa-stödet utvidgats sedan 1 januari 2025. Detta ger möjlighet till nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda, med ett höjt lönetak till 35 000 kr per månad (från tidigare 25 000 kr) under upp till 24 månader.
- Fler uppgifter i arbetsgivardeklarationen. Sedan 1 januari 2025 har det blivit krav på att lämna fler uppgifter i arbetsgivardeklarationen. Detta inkluderar specificering av datum och omfattning av frånvaro som ger rätt till föräldrapenning eller tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan. Syftet är att motverka bidragsfusk och underlätta kontroller.
- Sänkt kvalifikationsgräns för expertskatt. Sedan 1 januari 2025 har kvalifikationsgränsen för expertskatt sänkts från 2 prisbasbelopp till 1,5 prisbasbelopp per månad. Det innebär att fler yrkesroller och lönenivåer kan omfattas av denna skattelättnad.
- Arbetsgivarintyg via AGI. Från och med 1 oktober 2025 ska underlag för arbetsgivarintyg för a-kassa rapporteras in via arbetsgivardeklarationen på individnivå (AGI). Detta syftar till ökad säkerhet och minskad administration.
- Avtalsrörelsen och löneökningar. Under 2025 har många kollektivavtal förhandlats eller omförhandlats. Detta har lett till löneökningar och nya villkor inom olika sektorer (exempelvis kommuner, regioner, Svenska kyrkan, vård- och äldreomsorgsföretag). De exakta datumen för utbetalning av den nya lönen kan variera beroende på avtal.
Varför behöver löneadministratören vara uppdaterad om nya regler?
Som löneadministratör är din roll dels att se till att rätt lön betalas ut, dels är du sambandscentralen för frågor kring lön och regler. Därför är så viktigt att ständigt håller dig uppdaterad om vad som är nytt inom löneområdet. Du ska behärska uppdateringar inom såväl lön och pension som arbetsrätt och juridisk efterlevnad. Att du har goda kunskaper ökar medarbetarnas förtroende för organisationen som helhet.
Uppdaterad kunskap minskar kostsamma fel
Löneområdet är i ständig rörelse. Det kommer nya lagar, EU-direktiv, kollektivavtal, skatteregler och domar. Dessa ska tolkas och tillämpas. Om du missar en uppdatering kan det leda till felaktiga löneutbetalningar, felaktiga skatteavdrag eller sociala avgifter. Detta i sin tur kan innebära böter och sanktionsavgifter från myndigheter som Skatteverket. Företaget kan även drabbas av ekonomiska förluster på grund av felaktiga utbetalningar som kan behöva korrigeras retroaktivt.
Korrekt lön inger förtroende
Lönen är grundläggande för varje anställd individ. När du är uppdaterad om lagar och regler kan du garantera att medarbetarna får rätt lön. Du ser dessutom till att lönen betalas vid rätt tidpunkt och innehåller korrekta förmåner och avdrag. Om löner blir felaktiga eller försenade kan det skada medarbetarens ekonomi. Det kan även minska deras förtroende för arbetsgivaren. Följden kan bli ett ökat missnöje, minskad motivation och i värsta fall att kompetent personal väljer att lämna företaget. Du är en nyckelfaktor för att bygga och bibehålla goda relationer.
Var proaktiv - se till att vara uppdaterad om nya regler
Förändringar, som till exempel det kommande lönetransparensdirektivet, är omfattande och kräver proaktivitet. Genom att vara uppdaterad kan du i god tid förbereda system och processer för nya krav. Detta innebär att du kan medverka till att era lönesystem blir anpassade och att ni uppdaterar interna policys och rutiner. Du kan bidra till att informera och utbilda chefer och anställda om nya regler. Dina kunskaper innebär att företagets strategiska planering inför framtida krav upprätthålls.
Behåll din expertroll och kompetens
Som löneadministratör är du den interna experten inom löner. Genom att kontinuerligt uppdatera din kunskap med nya regler bibehåller du din professionalitet och värdefulla expertis. Detta stärker din position i organisationen. Det säkerställer att du kan ge korrekta råd och stöd till både ledning och medarbetare. I takt med att AI och andra tekniker blir allt vanligare inom lön, behöver du även förstå hur dessa verktyg påverkar din roll och hur du kan dra nytta av dem. Detta tar vi upp under Lönedagen.