Tips till nya chefer

Tips till nya chefer

TIPS FÖR DIG SOM PRECIS BLIVIT CHEF

Första tiden som chef

Att vara ny i chefsrollen är en stor omställning, och den första tiden är ofta en berg- och dalbana. Det kommer stunder av höga toppar, som när du har motiverat dina medarbetare till att nå målen. Eller när du får positiv feedback för dina insatser. Då känns det bra. Men sedan kan du även trilla ner i de djupa dalarna. Du kanske stöter på motstånd, gör misstag eller känner dig överväldigad av rollen. Som chef kan du hamna inför oväntade utmaningar och situationer som du inte är förberedd på. Det är därför det är bäst att vara förberedd, till exempel genom att gå vår utbildning Ny som chef.

Vanliga utmaningar för den nya chefen

Här är några vanliga utmaningar och fallgropar som nya chefer kan stöta på:

  • Höga förväntningar. Det finns ofta stora förväntningar både från dig själv, dina medarbetare, din chef och andra. Att leva upp till dessa kan vara en stor press.
  • Motstånd. Inte alla kommer att vara glada över att just du blivit utnämnd till chef. Du kan möta motstånd från medarbetare och andra chefer, som är vana vid gamla rutiner eller som har en annan ledarstil.
  • Tidspress. Det finns ofta mycket att göra under den första tiden som chef och det kan vara svårt att hinna med allt.
  • Beslutångest. Som ny chef måste du ta många beslut, både stora och små. Det kan vara svårt att veta vad som är rätt beslut i varje situation.
  • Ensamhet. Även om du har ett team runt dig kan det vara ensamt som ny chef. Det kan vara svårt att hitta någon att bolla idéer med eller att be om råd.
  • Att släppa arbetsuppgifter. Om du tidigare har varit medarbetare kan det vara svårt att släppa taget om dina gamla uppgifter och att helt och hållet gå in i rollen som chef.

Tips till nya chefer

För att din start i karriären som chef ska bli smidig och framgångsrik kommer här några tips på vägen.

  1. Lär känna organisationen och dina medarbetare. En bra början på chefskapet tar avstamp i kunskaper om den plats du ska verka inom. Ta reda på hur verksamheten fungerar. Vilka mål har ni? Vilka utmaningar står ni inför? Planera in möten med alla medarbetare för att lära känna dem var och en. Se till att du verkligen förstår deras arbetsuppgifter och behov.
  2. Var tydlig med förväntningar. Kommunicera på ett tydligt sätt det du har uppfattat är förväntat av dig och ditt team. Stäm av med både gruppen och övriga chefer om din bild stämmer med deras. Sätt därefter upp tydliga mål för att möta förväntningarna. Lägg in regelbunden avstämning för att se till att ni följer den utstakade vägen. Ge regelbunden feedback.
  3. Börja bygga upp dina professionella relationer. Vi människor är beroende av olika relationer med vår omgivning, och chefer är inget undantag. Sträva efter att lära känna din personal och ta reda på vad som behövs för att skapa en positiv arbetsmiljö. Goda relationer bygger på att dina medarbetare känner sig trygga med dig och ditt ledarskap. Visa att du är tillgänglig och lyssnar på deras åsikter.
  4. Utveckla dina ledarskapsförmågor. Chefens vardag är kantad av nya och oväntade situationer. Säkerställ att du kan parera dem på rätt sätt genom att hela tiden utveckla dig som chef. Vi har många utbildningar och kurser som kan vara till stor hjälp. Oftast går det snabbare att få uppdaterade kunskaper genom att utbilda sig, än genom att försöka leta upp information själv.

Viktiga områden för den nya chefen att fokusera på

Andra tips till nya chefer innefattar att du arbetar aktivt med dessa områden: kommunikation, delegering, motivation, konflikthantering och beslutsfattande. Vart och ett av dessa områden kan fylla en chefsutbildning, så viktiga är de. Här förklarar vi varför:

  • Kommunikation. Tydlig och öppen kommunikation är nyckeln till ett framgångsrikt chefskap. Var noga med att andra förstår dig och och du förstår dem. Se till att dina medarbetare förstår vad som är förväntat av dem. Inse vad de förväntar sig av dig. Gör alla delaktiga i att nå målen.
  • Delegering. Som chef kommer du att ha mycket att göra. Att kunna delegera arbetsuppgifter för att frigöra tid för strategiska uppgifter är helt avgörande. Dessutom bidrar det till att utveckla dina medarbetare. Ge dem ditt förtroende att utföra arbetsuppgifterna du inte hinner med.
  • Motivation. Alla behöver känna sig motiverade, uppskattade och sedda i sitt arbete. Hitta sätt att motivera dina medarbetare. Du kommer att få mångfaldigt igen genom höga prestationer och lojal personal som stannar kvar.
  • Konflikthantering. Ibland hamnar människor på kant med varandra. Om det sker i ditt team behöver du ha rätt kunskaper för att kunna hantera konflikten på ett konstruktivt sätt. Vi rekommenderar en utbildning i konflikthantering för bästa resultat.
  • Beslutsfattande. När du är chef för gruppen förväntar de sig att du kan ta beslut. Dina medarbetare kommer att vända sig till dig för att få veta vad som gäller. Lär dig att fatta välgrundade beslut och att ta ansvar för konsekvenserna

Lite hjälp på traven?

Om det känns övermäktigt med alla krav och förväntningar är vårt bästa tips att gå vår utbildning Ny som chef. Denna tvådagarsutbildning i ledarskap tar upp de viktigaste områdena för dig i din nya chefsroll. Du träffar dessutom andra som är i samma situation som du. Du kan få lyssna till deras berättelser och både känna igen dig och få helt nya insikter om vad det kan innebära att vara en chef.

Fira dina framgångar i ledarskapet

Det är viktigt att njuta lite på chefsresan. Fira framgångar, både stora som små, personliga och för teamet. Uppmärksamma de milstolpar som niuppnår. När ett mål uppnås, ta dig tid att fira tillsammans med teamet. Ge personliga erkännanden och känn dig stolt vid ett väl utfört arbete. Detta hjälper till att skapa en positiv  och vinnande atmosfär. En god arbetsmiljö främjar både motivation och kreativitet.

Utveckla dig själv kontinuerligt

Läs böcker och artiklar inom ledarskapsområdet. Håll dig uppdaterad inom ditt område och om nya ledarskapstrender. Här kan ett nätverk vara till stor hjälp. Bygg relationer med andra chefer och dela erfarenheter. Kanske kan du även kontakta en mentor för att få värdefulla råd och stöd. Var nyfiken och öppen och ta hand om impulser, nya tankar och idéer. Utmana status quo och våga tänka nytt och ifrågasätta gamla sanningar.

Lär av misstagen

Var öppen öven för negativ feedback.  Ta till dig av konstruktiv kritik och använd den till din utveckling. Svälj din stolthet och lyssna och lär av dina misstag. Ta dig en stund för att reflektera över vad det var som inte fungerade bra och vad som kunde ha gjorts annorlunda. Du behöver inte vara rädd för att misslyckas. Det är läskigt och även obehagligt, men misstag är en naturlig del av lärandeprocessen. Den som har förmågan att lära av misstagen kommer att gå längre än de som väljer att blunda för dem.

Snabba tips för att lyckas som chef:

Sök stöd när du behöver. Gå en utbildning, t ex Ny som chef. Tveka inte att be om hjälp och stöd från dina kollegor, din chef. Skaffa gärna en mentor eller coach.

Var öppen för feedback. Ta emot synpunkter från andra på ett konstruktivt sätt. Se dem som ett verktyg för att utveckla ditt chefskap.

Ha lite tålamod. Det tar tid att bli en bra chef. Var inte rädd för att göra misstag, utan lär av dem.

Prioritera ditt välmående. Som chef kan det vara lätt att bli stressad och ta på sig för mycket. Se till att ta hand om dig själv både fysiskt och mentalt.