Varför en kurs i ledarskap är bra

Varför en kurs i ledarskap

EN LEDARSKAPSKURS SVARAR PÅ MÅNGA FRÅGOR

Varför en kurs i ledarskap är bra för karriären

Har du funderat på varför du ska gå en utbildning i ledarskap? Då är du inte ensam. Svaret på frågan kan besvaras genom att förklara innehållet i en kurs i ledarskap.

Om du ligger i startgroparna för en karriär som ledare behöver du sannolikt fylla på med kunskaper. En ledarskapskurs ger dig dessa kunskaper och öppnar dessutom upp för att få nya insikter om dig själv. Här ställer vi ett antal frågor till dig att fundera vidare på. Tanken är att det ska hjälp dig att hitta svaret på frågan om varför du ska gå en kurs för ledare.

Känner du dig själv som ledare?

Du vet troligtvis ganska bra hur du är som person och vad du har fallenhet för. Du vet säkert också vilka delar du behöver jobba lite med. Men vet du vem du är som ledare? När du är ny i rollen kastas du in i en helt ny verklighet. Det är här som en kurs i ledarskap kommer in i bilden. Den ger dig möjligheten att avsätta tid för att lära känna dig själv i ledarrollen. Men ännu viktigare är att du får hjälp och coachning i hur du ska hitta din ledarstil.

Är en skicklig specialist alltid en bra ledare?

Efter att du har presterat bra under en längre tid kan ledningen se dig som ledare för antingen din egen eller en annan grupp. Det är naturligt att valet faller på dig. Men har de egentligen rätt att förvänta sig att du som specialist också ska kunna leda gruppen? Är en skicklig specialist automatiskt en bra ledare? Självklart inte, eftersom ledarskap är en egen profession. Precis som med andra yrken krävs kurser i ledarskap för att lyckas väl. Det är mer effektivt att skaffa kunskaper i att leda genom en kurs än att använda metoden trial and error. 

Vad bör en kurs i ledarskap täcka in?

Om du gör det enkelt för dig börjar du din ledarskapsresa med en bra ledarskapskurs. Vad bör en sådan kurs innehålla för att täcka ledarskapets grunder? Först och främst behöver du förstå vad ledarskap innebär. Kursen belyser de förväntningar och krav, förhoppningar och behov som rollen medför. Sedan behöver du utveckla ett personligt ledarskap. Det handlar om hur du vill leda och hur du får ledarskapet att komma från dig. Att utveckla ditt team innebär att förstå behov, roller och dynamik i gruppen, vilket också är mycket viktigt i rollen som ledare.

Utvecklas vidare

Detta var några av de viktiga byggstenarna som ledarskap vilar på. När du har dessa på plats kan du utvecklas vidare och bli den ledare du vill vara. Resan dit är spännande och du kommer att möta både framgångar och motgångar. Under resans gång är det bra att fylla på med fler kurser inom ledarskap och lära dig mer om olika aspekter av ledarskap. Så småningom har du en verktygslåda full med praktiska metoder, modeller och lärdomar.

Hur ska du kommunicera som ledare?

Effektiv kommunikation är avgörande i ledarskapet. Det bygger förtroende, främjar samarbete och säkerställer att alla teammedlemmar förstår mål och förväntningar. Genom tydlig och öppen kommunikation kan du som ledare inspirera, motivera och lösa konflikter. Då formar du en mer produktiv och harmonisk arbetsmiljö. Kommunikation är därför en av nycklarna till ett framgångsrikt ledarskap. Många tycker att det är hjälpsamt att se sig själv utifrån för att kunna förbättra sina samtal. Ta därför gärna övriga kursdeltagare till hjälp och be om feedback på ditt sätt att kommunicera.

Ledarskapet och stressen

Det är många ledare som upplever en hög grad av stress idag. Det finns flera faktorer som bidrar till detta. Några av dessa är:

  • Höga förväntningar från omgivningen.
  • Snabb förändringstakt, inte minst beroende på den snabba digitala transformationen.
  • Ledarskap har blivit mer komplext och dagens ledare måste kunna hantera frågor om hållbarhet, digitalisering och psykisk hälsa.
  • Otydliga roller i organisationen. Ansvaret är inte alltid tydligt definierat, vilket kan leda till oklarhet och frustration hos ledare.
  • Hög arbetsbelastning med långa arbetsdagar och svårigheter att koppla av på fritiden.
  • Ensamhet i rollen. Även om ledare har många kontakter kan det kan vara svårt att hitta någon att dela sina utmaningar med.
  • Osäkerhet på grund av ekonomiska svängningar, geopolitiska konflikter, pandemier med mera kan vara stressande för ledare.

Vad kan göras för att minska stress hos ledare?

Först och främst behöver du som ledare stöd från din egen organisation. Stödet kan vara i form av tydliga mål, resurser, utbildning och möjligheter till återhämtning. Ett annat bra sätt att minska stressen är att skaffa en mentor som kan coacha dig. Coaching och mentorskap kan ge ledare verktyg och stöd för att hantera utmaningar och hitta verktyg som förebygger stress.

Hitta balansen i arbetslivet

Sedan behöver du hitta rätt balans mellan arbete och privatliv. Du måste lära dig att sätta gränser och ta dig tid för både vila och regelbunden motion. Ett annat tips är att prata med andra ledare om dina utmaningar. Genom att ta itu med orsakerna till stress och erbjuda stöd kan organisationer hjälpa sina ledare att må bättre och prestera på topp.

Fler frågor att fundera på

Det finns många frågor du kan ställa dig själv inför en ledarposition. Här är några exempel:

  • Vilka är mina starkaste ledaregenskaper? Hur är jag när jag är jag som allra bäst som ledare?
  • Vilka är mina utvecklingsområden som ledare? Vilka områden behöver jag förbättra för att bli en ännu bättre ledare?
  • Hur hanterar jag stress och motgångar? Hur påverkar detta mitt ledarskap?
  • Hur kommunicerar jag bäst med andra? Vilka är mina styrkor och svagheter inom kommunikation?
  • Vilken ledarstil passar mig bäst? Är jag en auktoritär, demokratisk eller låt-gå-ledare?